Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verlaagd plafond: Spanplafond of gyproc?

Met een verlaagd plafond ga je warmteverlies tegen en kies je voor een snelle en goedkope plafondrenovatie. Je kan je plafond verlagen met een spanplafond of een gyproc plafond. In dit artikel vergelijken we de prijzen, voordelen en mogelijke uitvoeringen van alle opties.

Ga snel naar:
Soorten verlaagde plafonds
Spanplafond of gyproc plafond?
Prijs verlaagd plafond
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom plafond verlagen?

Bij een verlaagd plafond, ook vals plafond genoemd, wordt een nieuwe plafondstructuur onder het bestaande plafond voorzien. Zo kan je snel en goedkoop je oude plafond vervangen zonder dat het afgebroken moet worden. Zo’n verlaagde plafonds bieden enkele interessante voordelen:

 • Thermische en akoestische isolatie: het is ideaal om isolatie boven een verlaagd plafond te plaatsen, wat de akoestiek in de ruimte verbetert. Met verlaagde plafonds kan je ook warmteverlies tegengaan.
 • Relatief goedkoop plafond en makkelijk camouflagemiddel: met een verlaagd plafond kan je jouw oud of beschadigd plafond makkelijk verbergen. Een verlaagd plafond in de keuken, woonkamer, badkamer, … Je kan het in verschillende ruimtes toepassen.
 • Technische voordelen: een verlaagd plafond is ideaal om kabels, leidingen, … te verbergen. Ook verlichting kan je op verschillende manieren inbouwen, …
 • Veel esthetische mogelijkheden: afhankelijk van het soort verlaagd plafond kan je kiezen voor diverse uitvoeringen. Bij een spanplafond kan je bv. kiezen voor een lichtdoorlatend spanplafond, spanplafond met print, … Met verlaagde plafonds kan je ook makkelijk niveauverschillen creëren.

 

Soorten verlaagde plafonds & hun prijzen

Je kan je plafond verlagen op 2 manieren: met een spanplafond of gyproc plafond. Hieronder bespreken we deze mogelijkheden en hun prijzen.

 

OPTIE 1: Spanplafond

verlaagd plafond maken

Bij een spanplafond bestaat het verlaagd plafond uit een stevig doek dat aan de muren wordt gemonteerd. Om zo’n verlaagd plafond te maken worden profielen aan de muren bevestigd waarin het doek strak opgespannen wordt. Het is een zeer snelle manier van plafondrenovatie die helemaal stofloos gebeurt omdat er geen grote werken voor moeten uitgevoerd worden. Spanplafonds zijn mogelijk in 2 materialen:

 

Polyester spanplafond

Bij een polyester spanplafond wordt een uit polyester geweven doek gebruikt. Meestal is het afgewerkt met een PU-coating, waardoor het afwasbaar is. Het doek wordt op kamertemperatuur opgespannen. Vandaar dat we het ook een koud spanplafond noemen. Polyester spanplafonds zijn mogelijk in verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen voor een standaard spanplafond, spanplafond met print, lichtdoorlatend of akoestisch isolerend spanplafond.

Prijs polyester spanplafond: gemiddeld € 70 à 90 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Voor een lichtdoorlatend, bedrukt of akoestisch spanplafond betaal je iets meer, gemiddeld € 90 à 160 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

PVC spanplafond

Bij een pvc spanplafond wordt een doek uit polyvinylchloride gebruikt. Het doek wordt opgespannen via warmte. Vandaar dat we het ook een warm spanplafond noemen. Om het verlaagd plafond te maken wordt een warmtekanon gebruikt dat de ruimte opwarmt tot 40 à 50°C. Door de warmte versoepelt het doek en kan het makkelijker geplaatst en opgespannen worden. Ook pvc spanplafonds zijn mogelijk in diverse uitvoeringen. Je kan kiezen voor een standaard spanplafond, spanplafond met print, lichtdoorlatend of akoestisch spanplafond.

Prijs pvc spanplafond: gemiddeld € 70 à 90 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Voor een lichtdoorlatend, bedrukt of akoestisch spanplafond betaal je iets meer, gemiddeld € 90 à 160 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

OPTIE 2: Gyproc plafond

plafond verlagen gyproc

Behalve met een vals plafond uit doek, zoals bij het spanplafond, kan je je plafond ook vernieuwen met gyproc. We spreken dan van een gyproc plafond. De gipskartonplaten worden daarbij bevestigd op een onderstructuur van metaal. Laat je een gyproc plafond plaatsen, dan zijn er 2 bevestigingsmethodes:

 

Afgehangen plafond (gyproc aan het plafond)

Bij een afgehangen plafond wordt het nieuwe plafond ofwel rechtstreeks of via het plagyp systeem op het oude plafond gemonteerd. Bij het plagyp systeem worden er eerst metalen beugels en profielen aan het bestaande plafond gemonteerd. Dit wordt vaak toegepast wanneer de huidige plafondstructuur niet helemaal waterpas is. In de profielen worden dan de gyprocplaten vastgeklemd of vastgehaakt.

Met een afgehangen plafond kan je grote overspanningen overbruggen. Een andere toepassing van een afgehangen plafond is een systeemplafond. In plaats van gyproc worden hier plafondplaten gebruikt.

Prijs afgehangen plafond: € 55 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vrijdragend plafond (gyproc aan de muren)

In tegenstelling tot een hangend plafond, wordt een vrijdragend verlaagd plafond niet op de bovenliggende plafondstructuur maar aan de muren er rond gemonteerd. Met dit type montage kan je een grotere verlaging bereiken dan met een afgehangen plafond.

Een vrijdragend verlaagd plafond in gyproc wordt aan de hand van metal studs geplaatst. Hiermee wordt een metalen raamwerk voorzien waar het nieuwe plafond op wordt bevestigd. Een vrijdragend plafond is eerder geschikt voor kleinere overspanningen.

Prijs vrijdragend plafond: € 55 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 


Spanplafond of gyproc plafond?

Zoals hierboven opgesomd zijn er verschillende manieren waarop je je plafond kan verlagen. Maar laat je nu best een spanplafond of gyproc plafond plaatsen? Bij je beslissing hou je best rekening met deze factoren:

 

1. Prijs (beste keuze: gyproc plafond / spanplafond)

De prijs per vierkante meter voor het laten plaatsen van een gyproc plafond ligt iets lager dan bij een standaard spanplafond, maar hier moeten dan wel nog afwerkingskosten bijgerekend worden. Het grote voordeel van een spanplafond is dat je geen kosten moet voorzien voor het afwerken (schilderen of behangen) van je nieuw verlaagd plafond. Dat is wel het geval bij een gyproc plafond.

Wat is dan het goedkoopste verlaagd plafond?

Kijk je enkel naar de plaatsing, dan is een gyproc plafond het goedkoopst. De prijs voor het laten plaatsen van een standaard spanplafond is € 70 à 90 per m². Voor een gyproc plafond is dat € 55 à 70 per m². Reken je hier de kosten bij voor het afwerken van het plafond, dan kan de prijs per m² uiteindelijk wel hoger uitvallen dan bij een standaard spanplafond. Kies je een spanplafond met een specialere uitvoering (bedrukt, lichtdoorlatend, …), dan zal de prijs sowieso hoger liggen dan bij een plafond in gyproc.

Meer info over de kosten om een plafond te verlagen vind je verderop in het artikel. Je kan ook vrijblijvend prijzen van verschillende plaatsers vergelijken via onze offerteservice.

 

2. Uitvoeringsmogelijkheden (beste keuze: spanplafond)

Een gyproc plafond werk je af door het te verven of behangen. Daarbij heb je heel wat keuze, maar bij een plafondrenovatie met een spanplafond gaat het nog verder. Daarbij kan je behalve voor een standaard spanplafond (mogelijk in diverse kleuren en afwerkingen zoals mat, glanzend, gelakt, …) ook kiezen voor spanplafond met print, een lichtdoorlatend spanplafond, … Zo kan je ook een persoonlijke twist geven aan je woonkamer, keuken, slaapkamer…

 

3. Mogelijke overspanning (beste keuze: afgehangen plafond / spanplafond)

gyproc verlaagd plafond

Een spanplafond kan net als een afgehangen gyproc plafond probleemloos bij grote overspanningen toegepast worden. Bij spanplafonds is een naadloze overspanning tot ongeveer 5 meter breedte mogelijk. Waar nieuwe banen beginnen blijft een naad achter. Deze lasnaden zijn echter weinig tot niet zichtbaar.

Let op, wanneer de huidige plafondconstructie niet meer sterk genoeg is, kan er geen afgehangen plafond op gemonteerd worden.

 

4. Plaatsing (beste keuze: spanplafond)

Beschik je over het nodige materiaal en heb je wat kennis en ervaring? Dan kan je indien gewenst zelf een gyproc plafond plaatsen. Bij een spanplafond is doe-het-zelven geen optie en heb je een gespecialiseerde plaatser nodig. Een spanplafond wordt doorgaans wel op 1 dag geplaatst waardoor je slechts weinig werkuren moet betalen aan de vakman. Een gyproc plafond plaatsen neemt meerdere dagen in beslag. Er komt dan ook meer bij kijken: metalen structuur aanbrengen, gyproc platen bevestigen, voegen opvullen, …

Hou er rekening mee dat je voor de plaatsing van een verlaagd plafond in gyproc ook meerdere vakmannen nodig hebt. Iemand die de verlichting plaatst, iemand die het gyproc plafond plaatst, iemand die de gipsplaten afwerkt, … Bij een spanplafond zorgt 1 vakman voor de plaatsing en afwerking.

Op zoek naar een vakman voor het plaatsen van jouw verlaagd plafond? Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

5. Onderhoud (beste keuze: spanplafond)

Het onderhoud van een spanplafond is op zich gemakkelijk. Je moet het enkel af en toe eens afstoffen of met water en wat zeep afwassen. Is het spanplafond erg vuil en volstaat een schoonmaakbeurt niet meer? Dan loont het soms meer om een nieuw spanplafond te plaatsen. De profielen blijven staan, enkel het doek wordt vernieuwd. Je hebt dan de vrijheid om een andere kleur of motief te kiezen, wat je kamer een compleet nieuwe look geeft. Ook een gyproc plafond zal je na verloop van tijd opnieuw moeten verven of behangen.

 

6. Weerstand tegen vocht en temperatuurverschillen (beste keuze: spanplafond)

Bij vocht of temperatuursverschillen blijft een spanplafond steeds zijn oorspronkelijke vorm behouden. Een spanplafond is ook waterafstotend en kan daarom ook uitstekend als verlaagd plafond in de badkamer toegepast worden. Gyproc plafonds zijn minder bestand tegen vocht of temperatuursverschillen. Je riskeert dat de verf of het behang afbladeren of dat er blaasjes op het plafond komen.

 

CONCLUSIE: welk verlaagd plafond kies ik best?

Als we alle factoren goed tegen elkaar afwegen komt een spanplafond eruit als de betere keuze om je plafond te verlagen. Een spanplafond is onderhoudsvriendelijker, sneller te plaatsen, er zijn meer uitvoeringsmogelijkheden, … Natuurlijk is jouw keuze volledig afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie en jouw eigen wensen en noden.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Schakel dan een ervaren plaatser in. Deze kan je situatie en wensen analyseren en je zo adviseren over de beste keuze voor jouw project. Bovendien zal een vakman je verlaagd plafond op een correcte manier maken zodat jij kan genieten van een kwalitatief en mooi resultaat. Vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van gespecialiseerde plaatsers actief in jouw regio vergelijken? Start je aanvraag hier.

 

verlaagd plafond gyproc
Voorbeeld gyproc plafond

Verlaagd plafond prijs per m²

De prijs voor een verlaagd plafond bedraagt gemiddeld € 55 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten voor een verlaagd plafond zijn afhankelijk van de oppervlakte, gewenste afwerking (bedrukt, lichtdoorlatend, … spanplafond), het soort gipsplaten (in geval van een gyproc plafond), … 

Soort verlaagd plafondGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
SpanplafondStandaard spanplafond€ 70 à 90
Spanplafond met print € 90 à 100
Lichtdoorlatend spanplafond€ 130 à 160
Akoestisch spanplafond € 100 à 150
Gyproc plafondAfgehangen gyproc plafond€ 55 à 70
Vrijdragend gyproc plafond€ 55 à 70

LET OP: de genoemde prijzen zijn richtprijzen voor ruimtes van een gemiddelde grootte. Kies je voor een verlaagd plafond in een kleine ruimte, dan kan de prijs per m² hoger liggen. Hou ook rekening met extra kosten voor eventuele isolatie, het afwerken van een gyproc plafond, … Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je wel van het verlaagd btw-tarief van 6% als je de werken laat uitvoeren door een vakman.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw verlaagd plafond? Vraag dan offertes aan bij verschillende plaatsers. Zo kan je prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Veelgestelde vragen over een verlaagd plafond • Hoeveel cm moet je een plafond verlagen?
  Het is belangrijk om op voorhand goed uit te rekenen hoeveel je je plafond zal verlagen en hoeveel vrije ruimte je dan nog over hebt. Als je er isolatie tussen wilt plaatsen, moet je afhankelijk van de dikte zo’n 6 tot 24 cm voorzien. Bij inbouwverlichting moet je zo’n 15 cm tussen het oude en het nieuwe plafond vrijlaten. Als je inbouwverlichting en isolatie wil combineren, moet je minimum 20 cm voorzien tussen de plafonds.


 • Wat is de minimale hoogte voor een verlaagd plafond?
  Wil je een verlaagd plafond maken, dan mag je jouw plafond ook niet te veel verlagen. Om comfortabel te kunnen leven, moeten je woonkamer en keuken minstens 2,5 m hoog zijn en je badkamer 2,4 m. Voor gangen en dienstruimtes volstaat 2,2 m. Verder is de vrije hoogte die je wenst voornamelijk afhankelijk van je eigen grootte en hoe snel je het benauwd krijgt in een ruimte.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een ervaren plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers