Spanplafond-info.be

Verlaagd plafond: Spanplafond of gyproc?

Met een verlaagd plafond ga je warmteverlies tegen en kies je voor een snelle en goedkope plafondrenovatie. Je kan je plafond verlagen met een spanplafond of met gyproc platen. In dit artikel worden de prijzen, voordelen en toepassingen van deze opties vergelijken.

Ga snel naar: soorten verlaagde plafonds – spanplafond of gyproc plafond – hoeveel verlagen

 

Voordelen plafond verlagen

Een eerste grote reden om je plafond te verlagen is om warmteverlies tegen te gaan. Bovendien is het ideaal om isolatie boven het verlaagd plafond te plaatsen wat de akoestiek in de ruimte zal verbeteren. Een verlaagd plafond kan ook als camouflage dienen om kabels en leidingen te verbergen.

Een verlaagd plafond biedt ook heel wat esthetische mogelijkheden. Vooral met een spanplafond kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan.

Kortom, met een verlaagd plafond kan je snel en goedkoop je oude plafond vervangen zonder dat dit moet afgebroken worden.

 

Soorten verlaagde plafonds & prijzen

Je kan je plafond verlagen op drie manieren: met een spanplafond, een afgehangen of een vrijdragend plafond. Hieronder bespreken we deze mogelijkheden en hun prijzen. Opgelet: de genoemde prijzen zijn richtprijzen voor ruimtes van een gemiddelde grootte. Kies je voor een verlaagd plafond in een kleine ruimte, dan kan de prijs per m2 hoger liggen.

 

1. Spanplafond

verlaagd plafond maken

Hier bestaat je nieuwe plafond uit een stevig doek dat aan de muren wordt gemonteerd. Dit is een zeer snelle manier van plafondrenovatie die helemaal stofloos gebeurt omdat er geen grote werken voor moeten uitgevoerd worden.

Er worden profielen aan de muren bevestigd waarin het doek strak opgespannen wordt. Bij een polyester doek zal dit op kamertemperatuur gebeuren en bij een doek uit pvc via warmte. Lees hier meer over de soorten spanplafonds.

Je kan je spanplafond voorzien van een leuke kleur of print en er zijn vele realisaties mogelijk wat verlichting betreft.

Prijs standaard spanplafond: €70 – 85/m² – ontvang hier een prijs op maat.

 

2. Afgehangen plafond: Gyproc aan plafond

plafond verlagen gyproc

Naast een vals plafond uit doek, zoals bij het spanplafond, kan je je plafond ook met gipskartonplaten verlagen – in de volksmond bekend als gyproc.

Bij een afgehangen plafond wordt het nieuwe plafond ofwel rechtstreeks of via het plagyp systeem op het oude plafond gemonteerd. Bij het plagyp systeem worden er eerst metalen beugels en profielen op het bestaande plafond gemonteerd. Dit wordt vaak toegepast wanneer de huidige structuur niet helemaal waterpas is. Met een afgehangen plafond kan je grote overspanningen overbruggen.

Een toepassing van een afgehangen plafond is een systeemplafond. In plaats van gyproc worden hier plafondplaten gebruikt.

Prijs: €55 – €70/m²

 

3. Vrijdragend plafond: Gyproc aan de muren

gyproc verlaagd plafond

In tegenstelling tot een afgehangen plafond, wordt een vrijdragend plafond niet op de bovenliggende structuur maar aan de muren er rond gemonteerd. Met dit type montage kan je een grotere verlaging bereiken als met een afgehangen plafond.

Een vrijdragend plafond wordt aan de hand van metal studs geplaatst. Hiermee wordt een metalen raamwerk voorzien waar het nieuwe plafond op wordt bevestigd. Een nadeel aan een vrijdragend plafond is dat het slechts een lengte van 5 meter kan overbruggen.

Prijs: €55 – €70/m²

 

Spanplafond of gyproc plafond?

Zoals hierboven opgesomd zijn er verschillende manieren waarop je je plafond kan verlagen. Maar hoe maak je de keuze tussen een gyproc plafond en een spanplafond? Eerst en vooral speelt persoonlijke voorkeur de grootste rol, maar daarnaast is de prijs ook een belangrijke factor.

 

Prijs spanplafond = kant en klaar plafond

Het grote voordeel van een spanplafond als verlaagd plafond is dat je geen kosten moet voorzien voor het schilderen of behangen van je nieuwe plafond. Dit is wel het geval met een gyproc plafond. Hier wordt je constructie geplaatst, maar deze moet dan nog afgewerkt worden. De prijs per vierkante meter voor het laten plaatsen van een gyproc plafond ligt iets lager dan die van een spanplafond, maar hier moeten dan wel nog afwerkingskosten bijgerekend worden.

Als je van plan bent om je verlaagd plafond zelf te plaatsen en af te werken, zal een gyproc plafond goedkoper uitkomen. Voor een spanplafond heb je een gespecialiseerde vakman nodig. Je kan de prijzen van verschillende plaatsers vergelijken op onze offertepagina.

Bovendien kan een spanplafond op één dag geplaatst worden waardoor je slechts weinig werkuren moet betalen aan de vakman.

 

Levensduur & onderhoud

Na gemiddeld 25 à 30 jaar zal je het doek van je spanplafond moeten vervangen. De profielen blijven staan, enkel het doek wordt vernieuwd. Hier heb je dan de vrijheid om een andere kleur of motief te kiezen wat je kamer een compleet nieuwe look kan geven.

Bij vocht of temperatuursverschillen blijft een spanplafond steeds zijn oorspronkelijke vorm behouden. Bij andere plafonds riskeer je dat de verf of het behang gaat afbladeren of dat er blaasjes op het plafond komen. Een spanplafond is volledig waterafstotend en kan daarom ook uitstekend in de badkamer toegepast worden.

Een spanplafond is zeer gemakkelijk te onderhouden. Je moet het enkel af en toe eens afstoffen of met water en eventueel wat zeep afwassen.

 

Overspanning

Een spanplafond kan net als een afgehangen gyproc plafond probleemloos bij grote overspanningen toegepast worden. Bij spanplafonds is een naadloze overspanning tot ongeveer 5 meter breedte mogelijk. Waar nieuwe banen beginnen blijft een naad achter. Deze lasnaden zijn echter weinig tot niet zichtbaar.

Let op, wanneer de huidige plafondconstructie niet meer sterk genoeg is, kan er geen afgehangen plafond op gemonteerd worden.

 

verlaagd plafond gyproc
Voorbeeld gyproc plafond

Hoeveel verlagen?

Het is belangrijk om op voorhand goed uit te rekenen hoeveel je je plafond zal verlagen en hoeveel vrije ruimte je dan nog over hebt. Als je er isolatie tussen wilt plaatsen, moet je afhankelijk van de dikte zo’n 6 tot 24 cm voorzien.

Bij inbouwverlichting moet je zo’n 15 cm tussen het oude en het nieuwe plafond vrijlaten. Als je inbouwverlichting en isolatie wil combineren, moet je minimum 20 cm voorzien tussen de plafonds.

Om comfortabel te kunnen leven, moeten je woonkamer en keuken minstens 2,5 m hoog zijn en je badkamer 2,4 m. Voor gangen en dienstruimtes volstaat 2,2 m. Verder is de vrije hoogte die je wenst voornamelijk afhankelijk van je eigen grootte en hoe snel je het benauwd krijgt in een ruimte.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers