Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PVC spanplafond

Spanplafonds zijn een eenvoudig alternatief om zonder breekwerken je plafond te vernieuwen. Ze worden snel geplaatst, zijn isolerend (zowel akoestisch als thermisch), brandveilig, duurzaam, ongevoelig voor vocht of temperatuurverschillen en plaatsbaar op vrijwel elke ondergrond. Naast spanplafonds in polyester, kun je ook kiezen voor een spanplafond in pvc (polyvinylchloride). Lees er hier meer over.

Ga snel naar:
Soorten
Prijs
Plaatsing
Onderhoud
Pvc of polyester spanplafond?

 

Wat is een pvc spanplafond?

Een spanplafond is een vals plafond dat bestaat uit een strak opgespannen doek (uit pvc of polyester) en net onder het bestaand plafond geplaatst wordt. Het huidige plafond blijft dus behouden waardoor geen breekwerken nodig zijn.

Bij een pvc spanplafond bestaat het doek volledig uit polyvinylchloride. Het wordt ook wel een ‘warm spanplafond’ genoemd. Zoals de naam impliceert, wordt het doek opgespannen met behulp van een hittekanon dat de ruimte tot 40 à 50°C opwarmt. Door de warmte versoepelt het doek waardoor het makkelijker geplaatst en opgespannen kan worden. Dat in tegenstelling tot een polyester spanplafond, dat op kamertemperatuur geplaatst wordt.

pvc spanplafond plaatsen

 

Soorten pvc spanplafonds

PVC spanplafonds zijn mogelijk in uiteenlopende uitvoeringen. Je kunt ze vrijwel in elke kleur krijgen of ze zelfs laten bedrukken met foto’s of patronen. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Standaard pvc spanplafond (mogelijk in diverse kleuren en texturen)

pvc spanplafond

Dankzij haar strakke uitzicht en ontelbare afwerkingsmogelijkheden kan een pvc spanplafond in eender welk interieur geïntegreerd worden, gaande van klassiek tot industrieel. Voeg de juiste accessoires toe en klaar is Kees! Hoewel er ook andere kleuren mogelijk zijn, zijn de uitvoeringen in wit en beige over het algemeen de goedkoopste oplossing. Naast verschillende kleuren, kan je ook kiezen voor diverse texturen en afwerkingen: mat, glanzend, satijn, gelakt, metallic, …

Richtprijs: ± € 70 à € 85 per m², excl. btw en incl. plaatsing (voor oppervlaktes vanaf ongeveer 70 m²)
€ 80 à € 90 per m², excl. btw en incl. plaatsing (voor kleinere oppervlaktes van bvb. 40 m²)

 

2. Pvc spanplafond met print

spanplafond pvc print

Spanplafonds kunnen naar hartelust gepersonaliseerd worden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een patroon of afbeelding op het doek te laten drukken. Het is zelfs mogelijk om familiefoto’s of idyllisch ogende landschappen af te beelden, op voorwaarde dat de fotokwaliteit en -resolutie hoog genoeg is.

Richtprijs: ± € 90 à € 100 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

3. Lichtdoorlatend pvc spanplafond

spanplafond pvc lichtdoorlatend

Doordat spanplafonds onder het originele plafond worden opgespannen, is het de perfecte manier om boven het spanplafond lichtbronnen te verstoppen. Spanplafonds in pvc zijn namelijk verkrijgbaar in een lichtdoorlatende uitvoering waardoor de lichtbron (bvb. spots of natuurlijke lichtinval door een dakkoepel) door het pvc doek schijnt. Zo kan je bijvoorbeeld het effect van een lichtstraat creëren. Lichtdoorlatende spanplafonds zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties, zodat je de mate waarin het licht doorgelaten wordt zelf kunt kiezen.

Richtprijs: ± € 140 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

4. Akoestisch isolerend pvc spanplafond

pvc spanplafond akoestiek

Wens je een betere akoestiek in één van jouw leefruimten? Dan is een akoestisch spanplafond de oplossing. Zonder al te veel moeilijkheden met verbouwingen verbeter je snel en efficiënt het geluid in de gewenste kamer. Om dit te realiseren worden speciale spandoeken uit pvc gebruikt met microperforaties. In omgevingen waar veel geluid is, worden deze spanplafonds nog aangevuld met een akoestische isolatielaag tegen het plafond om een optimale akoestiek te waarborgen.

Richtprijs: ± € 100 à € 150 per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

Welk spanplafond kies ik nu het best?

Welk spanplafond je precies nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke wensen en van jouw budget. Heb je nood aan een akoestisch spanplafond of wil je liever onder die prachtige sterrenhemel slapen…? Op deze overwegingen is jouw keuze geschoeid.

LET OP: de mogelijke uitvoeringen van een spanplafond kunnen verschillen per fabrikant. Informeer je daarom op voorhand goed bij de plaatsers die je contacteert. De mogelijkheden zullen namelijk afhangen van de fabrikanten waarmee ze samen werken. We raden daarom aan offertes aan te vragen bij verschillende plaatsers van spanplafonds. Zo kan je makkelijk adviezen, mogelijke uitvoeringen, prijzen, … vergelijken. Vergelijk vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

Prijs pvc spanplafond

De prijs van een spanplafond in pvc is afhankelijk van verschillende factoren zoals de fabrikant, gewenste uitvoering en afwerking, de oppervlakte van het plafond (hoe groter het plafond, hoe lager de prijs per m²), …

Voor een basis spanplafond in pvc betaal je gemiddeld € 70 à € 90 m² (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs fluctueert afhankelijk van de oppervlakte en de fabrikant. Reken gemiddeld tussen de € 90 en de € 150 m² (excl. btw en incl. plaatsing) wanneer je een akoestisch, lichtdoorlatend of bedrukt spanplafond in huis wenst.

Wees je ervan bewust dat bovenstaande prijzen slechts richtprijzen zijn. Je doet er altijd goed aan om jouw klus met verschillende vakmannen te bespreken en hun prijzen met elkaar te vergelijken. Kom in contact met gespecialiseerde plaatsers actief in jouw buurt via onze vrijblijvende offerteservice.

 

pvc spanplafond installatie

Pvc spanplafond plaatsen

Wil je een spanplafond plaatsen? Hou er dan rekening mee dat dit eigenlijk een klus is die je het best overlaat aan een professional. Doorgaans wordt een spanplafond in pvc op de volgende manier opgebouwd:

 1. Voorbereiding: opmeten en profielen bevestigen

  Het spanplafond wordt eerst opgemeten zodat de volledige oppervlakte tot in detail bekend is. Bij pvc-spanplafonds is dat nodig omdat de verschillende pvc-banen machinaal met elkaar worden verbonden zodat het doek in 1 geheel bevestigd kan worden.

  Er wordt op voorhand ook gekeken naar de montagemogelijkheden. Indien jouw plafond uit bepaalde bogen of geometrische uitsteeksels bestaat, moet daar rekening mee worden gehouden voor de montageprofielen. Bij het bevestigen van de profielen worden ook de nutsvoorzieningen en kabels ingebouwd. Dit kan gaan om airco, geluidsinstallaties, verwarming of elektriciteit. Het is belangrijk om hier goed bij na te denken, want deze nutsvoorzieningen hebben ook een invloed op de inbouwhoogte.

 2. Spandoek plaatsen en opspannen

  We zeiden het al, eerst worden de afzonderlijke pvc-banen machinaal aan elkaar gezet waarna ze als één geheel worden gemonteerd aan het plafond. Bij die montage wordt de ruimte met behulp van gasbranders opgewarmd tot ongeveer 40°C à 50°C. De hitte maakt het doek optimaal rekbaar en soepel, waardoor het perfect opgespannen kan worden.

  Spandoeken in pvc zijn mogelijk in rollen van 5 meter breed en 100 meter lang. Die breedte kan bij het opspannen worden vergroot tot ongeveer 5,8 meter. Hoe meer hoeken er zijn, hoe groter het oppervlak moet zijn van het spandoek. Vaak wordt er niet boven 100 m² gegaan.

 3. Openingen uitsnijden

  Nadat het doek is opgespannen, worden de nodige openingen (bijv. voor verlichting of voor de schouw) uitgesneden. Dit is mogelijk in verschillende vormen en afmetingen.

 

TIP: wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat? Dan laat je de plaatsing je pvc spanplafond best over aan een gespecialiseerde plaatser. Deze heeft de nodige kennis en beschikt over professioneel materiaal om de klus tot een goed einde te brengen. Klik hier voor een vrijblijvende offerte op maat van jouw project.

 

Onderhoud pvc spanplafond

Vuil zoals stof, vet, rook, … hecht zich, net zoals bij andere plafonds, ook vast op spanplafonds. Het is perfect mogelijk om een spanplafond schoon te maken. Een pvc spandoek is erg onderhoudsvriendelijk. Het volstaat om met tijd (ongeveer 1 keer om de 3 jaar) het plafond met een vochtige doek en wat detergent schoon te maken. Let er op dat je geen bijtende schoonmaakproducten gebruikt.

Is je spanplafond sterk vervuild en volstaat een schoonmaakbeurt niet meer? Dan loont het soms meer om een nieuw spanplafond te plaatsen. Lees hier meer over het onderhoud van spanplafonds.

 

Spanplafond in pvc of polyester?

Behalve in pvc, zijn spanplafonds ook mogelijk in polyester. Het is niet eenvoudig om het beste materiaal uit te kiezen voor jouw spanplafond. Zowel pvc als polyester zijn stevige materialen en zijn beiden verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en afwerkingsmogelijkheden. Ook qua prijs zijn beide producten niet erg verschillend. De eigenschappen waarin ze het meest afwijken zijn:

 • Samenstelling: een polyester spanplafond bestaat uit een polyestervezels geweven doek. Vaak is deze afgewerkt met een PU-coating, of polyurethaan. Dat maakt de stof extra robuust, vuilafstotend en minder rekbaar. PVC spanplafonds zijn dunner en ook wat flexibeler.
 • Plaatsing: spanplafonds in polyester plaatst men op kamertemperatuur, vandaar dat deze spanplafonds ook wel ‘koude spanplafonds’ genoemd worden. Bij pvc spandoeken wordt de kamer eerst verwarmd alvorens ze geplaatst worden.
 • Onderhoud: doordat polyestervezels veel meer absorberen dan pvc, is een polyester spanplafond minder vochtwerend en dus niet afwasbaar. Tenzij het doek bewerkt is met een PU-laag. Pvc spanplafonds zijn wel makkelijk afwasbaar met een vochtige doek en wat detergent.
 • Demontage: pvc spandoeken zijn eenvoudig te demonteren en terug te plaatsen. Dit is moeilijker met spandoeken uit polyester, maar niet onmogelijk. Vraag hiervoor raad aan de fabrikant.

 

Conclusie: pvc of polyester, wat is de beste keuze?

Het doorslaggevende verschil tussen een spanplafond in pvc of een spanplafond is dus voornamelijk het materiaal waaruit zij vervaardigd zijn en de manier waarop ze geïnstalleerd worden. Jouw keuze hangt dus voornamelijk af van de mogelijkheden in jouw huis en de afwerking die je wenst.

De mogelijkheden durven te verschillen per fabrikant. Net daarom doe je er goed aan om offertes op te vragen bij verschillende gespecialiseerde plaatsers. Zij kunnen je zeker verder helpen met jouw keuze voor een specifiek materiaal en de uiteenlopende mogelijkheden in jouw interieur. Alleen zo krijg je een genuanceerd beeld op de diverse mogelijkheden. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van professionele plaatsers actief in jouw buurt via onderstaand formulier.

 

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers