Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plafond renoveren

Je hebt er misschien niet zo veel aandacht voor, maar je plafond heeft een grote invloed op de uitstraling van je woning. Is deze dus verouderd of beschadigd? Dan is het tijd om je plafond te renoveren. Welke mogelijkheden heb je op vlak van plafond renovatie en wat kies je best? En kan je dit zelf of schakel je eerder een expert in voor de klus? Lees het hier!

Ga snel naar:
Mogelijkheden plafond renoveren
Plafond renovatie kosten
Hoe spanplafond plaatsen?
Zelf plafond renoveren of specialist?
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Waarom je plafond renoveren?

Een plafond renovatie is verstandig wanneer deze scheuren of barsten vertoont, verouderd is, … Ook is het een goede keuze als je net een vochtprobleem hebt opgelost en je het plafond opnieuw moet afwerken. Laat je jouw plafond renoveren? Dan geniet je altijd van:

 • Vernieuwde uitstraling: na een renovatie ziet je plafond er weer als nieuw uit. Daarnaast is dit het ideale moment om voor een andere stijl te kiezen.
 • Snelle uitvoering: een renovatie verloopt doorgaans vrij snel. Zo is bv. de plaatsing van een spanplafond binnen 1 dag afgerond.
 • Budgetvriendelijke oplossing: de meeste plafondrenovaties zijn vrij budgetvriendelijk. Een spanplafond is wel wat duurder dan veel van de andere opties (gyproc, hout, …), maar het blijft een keuze met een optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Wil je jouw plafond renoveren? Een expert helpt je graag verder. Vergelijk daarom vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van specialisten in je buurt via onze gratis offerteservice.

planchetten plafond renoveren

 

Mogelijkheden plafond renoveren

Ben je nog niet zeker over hoe je jouw plafond wil renoveren? En wil je verder gaan dan alleen stucen, verven, behangen, …? In de meeste gevallen raden wij een spanplafond aan. Dit is een duurzame oplossing met een strakke, naadloze look. Maar er zijn zeker nog meer mogelijkheden. Hieronder zetten we een aantal van de populairste opties op een rij:

 

1. Spanplafond (€ 70 à 90 per m²)

Doorgaans is een spanplafond de beste optie als plafondrenovatie. Dit is een PVC of polyester doek die je naadloos tussen je muren laat opspannen. Een overzicht met de voor- en nadelen:

 • Geen breekwerk: een spanplafond kan je gemakkelijk tegen het bestaande plafond bevestigen zonder breekwerken. Je hoeft bv. je bank of kasten niet te verschuiven of bedekken voor de klus, en je hoeft achteraf ook niet te stofzuigen.
 • Snelle oplossing: het bevestigen van een spanplafond verloopt erg snel. Binnen 1 dag zijn alle werkzaamheden al afgerond en kan je genieten van je nieuwe plafond.
 • Vele uitvoeringen: je moeten kiezen tussen een polyester of PVC spanplafond, maar er zijn nog meer belangrijke keuzes die je moet maken. Zo kan je een spanplafond kiezen met akoestische isolatie, bedrukking, …
 • Makkelijk onderhoud: spanplafonds zijn goed bestand tegen schimmels en condens en zijn tegelijkertijd antistatisch. Als gevolg zal zo’n gespannen doek niet snel vies worden. Af en toe reinigen met een warm sopje is al meer dan voldoende.
 • Aanvullende functies: met een spanplafond kan je meer dan alleen je plafond renoveren. Zo kan je het bv. combineren met isolatiemateriaal. Een spanplafond is dus niet alleen mooi, maar ook in te zetten voor een lagere energiefactuur!
 • Moeilijker te bewerken na plaatsing: heb je eenmaal gaten bijgesneden voor verlichting? Dan kan je dit niet meer ongedaan maken. Daarnaast zijn plafondbevestigingen niet altijd mogelijk en kan je een spanplafond meestal niet meer overschilderen.

 

2. Gyproc plafond (€ 55 à 70 per m²)

Een gyproc plafond bestaat uit meerdere platen die je aan de bovenliggende structuur (afgehangen) of aan de muren er omheen (vrijdagend) bevestigt. Het is een steeds populairdere keuze, vooral omdat het een ideale basis is voor isolatiemateriaal, ventilatiekanalen, verlichting, … Een rijtje met de voor- en nadelen:

 • Budgetvriendelijk: gyproc platen zijn wat goedkoper dan spanplafonds, maar dat betekent niet dat je hiermee altijd voordeliger uit bent. Zo moet je nog extra geld betalen na de plaatsing voor een correcte afwerking (verven, pleisteren, …).
 • Nog afwerking vereist: gyproc platen moet je, in tegenstelling tot spanplafonds, nog afwerken. Hierbij gaat het om plamuren, schilderen, behangen, … Dit kost je al snel € 15 – 30 per m². Een gyproc plafond is in bepaalde gevallen dus duurder dan een spanplafond.
 • Langere plaatsing: de plaatsing van een gyproc plafond duurt meerdere dagen. Dit in tegenstelling tot de enkele dag aan werk voor een spanplafond.
 • Minder bestand tegen vocht: gyproc plafonds kunnen minder goed tegen vocht, waardoor je ze minder makkelijk gebruikt in ruimtes als je keuken of badkamer. Hier hoef je je geen zorgen om te maken met een spanplafond.

 

3. Houten plafond (€ 15 à 40 per m²)

Op zoek naar een plafond met een warme, authentieke uitstraling? Overweeg dan hout als materiaal. Houten plafonds worden al tientallen jaren gebruikt voor landelijke interieurs. Vooral houten planchetten zijn een populaire keuze. Een overzicht met de voor- en nadelen:

 • Authentieke uitstraling: niks geeft een warmer gevoel aan een ruimte dan hout. Daarnaast zijn deze donkerdere plafonds ideaal om een ruimte wat kleinere en knusser te laten lijken, bv. wanneer deze best hoog is.
 • Afwerking niet vereist: een houten plafond an sich ziet er al mooi uit en hoef je niet noodzakelijk na te schilderen.
 • Gevoeliger voor temperatuurschommelingen: hout krimpt en zet uit door temperatuurschommelingen. Om dit tot een minimum te beperken, is het slim om zo’n plafond te combineren met isolatiemateriaal. Om kromtrekking te voorkomen, plaatst een expert ook uitzetvoegen.
 • Onderhoud vereist: veel houtsoorten zijn wat gevoeliger voor vocht en moet je beschermen (bv. met elastische verf). Wil je geen omkijken hebben naar je plafond? Kies dan eerder een spanplafond of een type hardhout dat goed tegen vocht kan.

 

4. Systeemplafond (€ 15 à 60 per m²)

Systeemplafonds staan ook wel bekend als tegelplafonds en zie je vooral in bedrijfspanden en/of openbare ruimtes. Het zijn verlaagde plafonds, bestaande uit metalen rasters met daaraan rechthoekige of vierkante tegels. Een rijtje met de voornaamste voor- en nadelen:

 • Verbeterde akoestiek: de tegels absorberen geluidstrillingen en verbeteren de akoestiek in de ruimte. Dit betekent dat je minder last hebt van galm en dat iedereen in de ruimte beter te verstaan is.
 • Snelle plaatsing: net als een spanplafond plaatst een expert een systeemplafond  behoorlijk snel en zonder breekwerken.
 • Niet populair voor woningen: tegelplafonds zijn minder populair dan spanplafonds voor woningen, vooral omdat de aparte panelen zichtbaar blijven. Het ziet er dus wat minder strak uit. Het voordeel is dan wel weer dat je dit soort panelen makkelijk demonteert als je iets boven het plafond moet regelen.

 

Welke methode voor plafondrenovatie kies ik best?

Wat is de beste manier om je plafond te renoveren? Dat is afhankelijk van je woonsituatie, wensen, budget, … In de meeste gevallen raden we een spanplafond aan, vooral vanwege de hoge prijs-kwaliteitverhouding, strakke uitstraling en de onderhoudsvriendelijkheid.

Wil je advies inwinnen bij een specialist? Alleen zo ben je zeker van een correcte uitvoering en een oplossing op maat. Vergelijk voorstellen via onze gratis offerteservice.

 

Plafond renovatie kosten

De prijs van een oud plafond renoveren is vooral afhankelijk van de gekozen methode. Ga in ieder geval uit van € 15 à 90 per m² (excl. afwerking en btw, incl. plaatsing). De belangrijkste richtprijzen op een rij:

Type plafond renovatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Spanplafond€ 70 à 90
Gyproc plafond€ 55 à 70
Houten planchetten€ 15 à 40
Systeemplafond€ 15 à 60

LET OP: bovenstaande prijzen zijn alleen indicatief. Ben je benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Vergelijk 2 à 3 installateurs actief in je buurt.

 

plafond renoveren

 

Hoe spanplafond plaatsen?

Ga je een plafond renoveren? Dan raden wij vrijwel altijd een spanplafond aan. Hoe gaat een installateur tijdens de plaatsing te werk? Een overzicht met de belangrijkste stappen:

 1. Voorbereidende werken uitvoeren

  Eerst begint de specialist met het opmeten van je plafond en bepaalt hij de benodigde breedte en lengte. Op basis hiervan kiest die dan een passend doek, met ongeveer 10 cm speling aan alle kanten. Zo kom je in ieder geval niet te kort.

 2. Montageprofielen plaatsen

  Daarna bevestigt de installateur de montageprofielen voor het spanplafond. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ruimte over blijft tussen het oude en het nieuwe plafond. Bv. als je nog verlichting, ventilatiekanalen, … wil laten plaatsen.

 3. Spanplafond bevestigen

  Het spandoek wordt hierna in de montageprofielen bevestigd. Overtollige stukken spanplafond kan de specialist dan nog afsnijden. Bij deze stap is het onderscheid tussen een polyester en PVC doek het duidelijkste. Zo moet een polyester doek bij een temperatuur van 40 à 50 °C worden geplaatst en hoeft dit niet met een PVC variant.

 4. Spanplafond bijwerken (optioneel)

  Na een correcte plaatsing van het spanplafond zelf kan je deze nog laten bijwerken voor eventuele toevoegingen. Denk aan verlichting, speakers voor een geluidsinstallatie, … Hiervoor snijdt de installateur dan gaten in het doek, dus wees 100% zeker van je zaak.

TIP: een spanplafond plaatsen is een precieze klus die je best aan een ervaren installateur overlaat. Kom in contact met zo’n expert via onze gratis offerteservice.

 

Zelf plafond renoveren of specialist?

In theorie kan je een plafond zelf renoveren, maar is dat wel afhankelijk van je ervaring als doe-het-zelver. Ook verschilt de moeilijkheidsgraad van het werk per renovatiemethode. Zo is verven natuurlijk makkelijker dan het plaatsen van een nieuw gyproc plafond. Voor complexere klussen (bv. een spanplafond) kies je meestal voor een ervaren installateur. Zo geniet je van:

 • Passend advies: welk type spanplafond kies je? Welke houtsoort is geschikt voor het renoveren van een badkamer plafond? Hoe bespaar je zoveel mogelijk geld tijdens je plafond renovatie? Een ervaren installateur kan je een antwoord geven op al je renovatie-gerelateerde vragen.
 • Snelle plaatsing: een expert voert een project altijd correct uit, maar kan dit door eerdere ervaringen ook nog snel doen. Je bespaart zo dus tijd én geld.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen werken alleen met kwalitatieve materialen van betrouwbare leveranciers. Zo ben je altijd zeker van de beste oplossing.
 • Garantie: maakt de expert toch een fout tijdens de plaatsing en komen er herstelkosten om de hoek kijken? Dan betaalt deze specialist de extra kosten. Deze zekerheid heb je niet als je het plafond zelf renoveert.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je een specialist je plafond renoveren? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op materialen én arbeidskosten.

 

Beginnen met plafond renovatie = offertes vergelijken

Het mag duidelijk zijn dat een plafond renoveren een goed idee is. En al helemaal als je dit aan een ervaren installateur overlaat. Maar hoe vind je zo’n specialist? Door offertes te vergelijken via de online service van Solvari! Zo geniet je altijd van gericht advies, prijzen op maat en een kwalitatieve oplossing. Start je aanvraag via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers