Spanplafond plaatsen: Techniek & Prijs
Een spanplafond plaatsen opent vele mogelijkheden. Lees hier wanneer een spanplafond plaatsen voor jou een ideale oplossing is en uit welke materialen dit kan. Kan er isolatie onder geplaatst worden en wat kost het zoal om een spanplafond te laten plaatsen? Lees het allemaal in onderstaand artikel.
Wanneer een spanplafond plaatsen?
Wanneer je huidige plafond niet meer in goede staat is of de huidige constructie niet meer stevig genoeg is, biedt een spanplafond de perfecte oplossing. Doordat het plafond met profielen aan de muren wordt opgehangen, hoeft het bestaande plafond niets van gewicht te dragen.
Bovendien kan je net als bij een gewoon plafond alle soorten verlichting plaatsen. Een spanplafond kan op één dag geplaatst worden, en je hoeft er je meubels zelfs niet voor te verplaatsen. Er zijn geen kapwerken nodig dus je zit niet in het stof tijdens deze werken.
Hoe een spanplafond plaatsen?
Een spanplafond kan gemaakt worden uit pvc of uit polyester. Beiden kennen een andere plaatsingstechniek.
Polyester spanplafond plaatsen
Bij een polyester spanplafond wordt gebruik gemaakt van een spandoek dat iets groter is dan de oppervlakte van het plafond. Het doek wordt in de profielen gerold met een afgerond mes en zo op spanning gebracht. Dat alles gebeurt bij kamertemperatuur. Bij spanplafonds in polyester is een overspanning tot ongeveer 5m breedte mogelijk (afhankelijk van de producent). De naden die ontstaan op de plaatsen waar verschillende banen op elkaar aansluiten, zijn weinig tot niet zichtbaar waardoor ze niet als storend ervaren worden.
PVC spanplafond plaatsen
Een spanplafond uit PVC wordt met een harpoen- of klemsysteem opgehangen. Deze profielen worden op de muren bevestigd waarna het doek er doorgetrokken en opgespannen wordt.
Een PVC spanplafond of een warm spanplafond wordt geplaatst bij een temperatuur van 40 à 50°C. Door de warmte versoepelt het doek waardoor het makkelijk bevestigd en opgespannen kan worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het doek strakker.
Naadloze overspanningen zijn mogelijk tot ongeveer 5 meter breedte (afhankelijk van de producent). De naden die zichtbaar blijven zijn zo onopvallend dat ze niet als storend beschouwd worden.
Een pvc of polyester spanplafond plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde ondernemingen en vergelijk de prijzen.
✓ Klik hier om offertes aan te vragen en vergelijk!
Prijs spanplafond plaatsen
Een standaard spanplafond plaatsen kost gemiddeld genomen tussen de €70 en 85 per m². De prijs kan natuurlijk oplopen naargelang het aantal lichtpunten en of je een isolatielaag wenst aan te brengen. Ook de kleur en de print zullen de prijs sterk beïnvloeden.
De prijs wordt uiteraard ook beïnvloed door de grootte van het te plaatsen plafond en de vorm ervan. In kleine of moeilijk te bereiken ruimtes kan de prijs per vierkante meter dan ook wat hoger liggen.
Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten plaatsen van jouw spanplafond? Vraag gratis offertes aan op onze offertepagina en vergelijk de prijzen.
✓ Klik hier om prijzen aan te vragen bij verschillende gespecialiseerde firma’s.
Spanplafond met isolatie
Meestal wordt er tussen het bestaande plafond en het spanplafond een dunne laag van isolatie aangebracht. Zowel thermische als akoestische isolatie is mogelijk. Eén centimeter aan isolatie volstaat om de ruimte akoestisch te isoleren.
Je kan een spanplafond ook gebruiken als afwerking van de geluidsisolatie van je plafond. Lees er hier meer over.