Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond onderhouden: vuilmakers & oplossingen

Een spanplafond is een vals plafond uit een strak opgespannen doek. Een van de grootste voordelen van een spanplafond is dat het op één dag en zonder stofwerken geplaatst kan worden, maar ook dat het zo goed als geen onderhoud vraagt. Lees hier hoe je een spanplafond moet onderhouden en hoe je kan voorkomen dat het vuil wordt.

 

Wat kan een spanplafond vuil maken?

Stof: Stof kan zich overal in huis aan iets hechten, ook aan het plafond. Dit geldt ook voor haren van huisdieren.

Rook: Net als bij een gewoon plafond kan rook je plafond vervuilen. Als je binnen rookt, stijgt deze rook naar boven. Het (span)plafond werkt hier als een filter en vangt de roetdeeltjes op. Hierdoor zal het spanplafond na een tijd gaan verkleuren. Ditzelfde geldt voor kaarsen en haarden.

Insecten: Insecten zoals vliegjes, muggen en spinnen zijn grote vervuilers van plafonds. Vooral hun uitwerpselen kunnen lelijke plekjes achterlaten op het spanplafond.

Vet: Als je spanplafond in de keuken hangt, is het belangrijk om tijdens het koken de hete lucht goed af te voeren met de dampkap. Deze kookdampen bevatten namelijk olie- en vetdeeltjes die zich aan het doek kunnen hechten. 

 

Hoe spanplafond onderhouden?

De bovengenoemde ‘vuilmakers’ zijn eenvoudig schoon te maken. Een spanplafond schoonmaken doe je met lauw water gemengd met een beetje afwasmiddel. Met een zachte doek kan je het vuil zachtjes van het plafond wrijven.

Gebruik nooit agressieve middelen zoals zuren of chloor. Maak je doek of sponsje ook niet te nat want anders gaat het water gewoon naar beneden druppelen. Let ook op de waterhardheid van jouw kraanwater om te voorkomen dat er kalksporen op het spanplafond achter blijven. Om zeker te zijn dat er niets op het plafond achter blijft, ga je er best nadien nog eens over met een droge doek.

Het ziet er niet altijd zo uit, maar een spanplafond is elastisch. Wees daarom altijd voorzichtig zodat het plafond niet gaat scheuren. Om deze reden is het ook beter om het plafond niet met een stofzuiger te reinigen. Stof op je spanplafond verwijder je het beste met een klassieke plumeau. Dit is effectief en je riskeert geen scheurvorming.

Rookaanslag is iets moeilijker te verwijderen. Om te voorkomen dat je zelf het spanplafond zou beschadigen door bepaalde producten te gebruiken, doe je beter beroep op een ervaren vakman. Zij gebruiken geschikte producten voor jouw spanplafond.

 

onderhoud spanplafond

 

Hoe vaak spanplafond onderhouden/schoonmaken?

Als je je spanplafond regelmatig onderhoudt en schoonmaakt, blijft het langer mooi en zal de vervuiling nooit hardnekkig zijn. Het wordt aangeraden om je spanplafond minstens één maal per jaar te reinigen. Via onze offertepagina kan je eenvoudig prijzen ontvangen voor het laten plaatsen en het onderhouden van spanplafonds. Deze vakmannen hebben de juiste producten en kennis om het spanplafond voorzichtig te reinigen.

 

Spanplafond schilderen

Sommige spanplafonds kan je overschilderen als dit vervuild is. Dit is echter niet echt aan te raden omdat het resultaat nooit even mooi zal zijn als een nieuw doek. Het is namelijk heel eenvoudig om een nieuw doek te plaatsen. Bovendien kan je je spanplafond in alle mogelijke kleuren en motieven laten bedrukken, schilderen is dus niet meer nodig.

 

Spanplafond plaatsen?

Naast de voordelen als snelle plaatsing, stofvrij en goedkoop, is het onderhoudsgemak de grote troef van een spanplafond. Lees in dit artikel meer over het plaatsen van een spanplafond en ontdek hier de prijzen daarvoor.

Aan een spanplafond heb je nog minder onderhoud dan aan een standaard plafond. Bovendien is het volledig waterafstotend, dus je kan het ook in de keuken en badkamer gebruiken. Hierdoor gaan er ook geen vochtbubbels voorkomen op een spanplafond of kan de afwerking ook niet gaan afschilferen.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers