Spanplafond nadelen

Met een spanplafond geef je een plafond op een snelle manier een nieuwe look en uitstraling. Ook zorgt een spanplafond voor een goede akoestiek in de ruimte. Toch hebben spanplafonds ook nadelen. Maar als je goed voorbereid bent en je bent een beetje voorzichtig dan wegen deze helemaal niet op tegen de vele voordelen en luxueuze uitstraling.

 

spanplafond nadelen glansWat is een spanplafond?

De naam spanplafond zegt het zelf. Het is letterkijk een kunststoffen doek die gespannen wordt onder een oud plafond. Hierdoor krijgt het plafond en de ruimte meteen een nieuwe look zonder veel ingrijpende werken.

De spandoeken bestaan uit polyester of pvc. Hierdoor zijn ze makkelijk te bedrukken met verschillende motieven en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Net zoals bij een gewoon plafond is het geen probleem om spotjes of hanglampen te bevestigen.

 

Nadelen van een spanplafond

Ook al hebben spanplafonds vele voordelen, toch moet je ook rekening houden met een aantal mogelijke nadelen. Vormen deze geen probleem voor jou? Dan is een spanplafond zeker een goede en slimme keuze voor een prachtig plafond.

 

1. Kwetsbaar materiaal

Met een spanplafond moet je voorzichtig te werk gaan. Doordat je te maken hebt met een gespannen doek bestaat de kans dat je met scherpe voorwerpen het doek beschadigt. Natuurlijk kom je niet vaak met een scherp voorwerp in de buurt van je plafond. De kans dat je een spanplafond beschadigt is hierdoor klein. Wanneer je toch in de buurt moet komen van het plafond ga je best voorzichtig te werk.

 

2. Kans op verkleuring

Vooral wanneer je binnen rookt is de kans groot dat je spanplafond na verloop van tijd verkleurt. Dit is vooral het geval bij polyester spanplafonds. Je lost dit probleem op door te kiezen voor pvc. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen verkleuring.

 

3. Verlichting plaatsen is permanent

Om verlichting te plaatsen in een spanplafond moet de nodige ruimte worden voorzien. Daarom worden er gaten gemaakt in het plafond. Wil je achteraf je licht verplaatsen? Dan blijft er een zichtbaar gat achter. Het is ook niet mogelijk om de gaten te dichten. Dus denk goed na waar je verlichting wilt in het plafond.

Ben je er toch niet van overtuigd dat je de verlichting op dezelfde plaats gaat laten. Dan is er nog altijd de optie om te kiezen voor een lichtdoorlatend spanplafond.  De verlichting zit dan boven het doek waardoor er geen gaten moeten worden voorzien en je achteraf de positie van je verlichting zonder probleem wijzigt.

 

4. Moeilijk overschilderbaar

Jammer genoeg is het materiaal niet goed overschilderbaar waardoor het gewenste resultaat behalen haast onmogelijk is. Eens je een kleur gekozen hebt voor je plafond is er geen weg terug.

Tip! De look die je nu misschien trendy vindt, geraakt na verloop van tijd mogelijk uit de mode. Kies dus wanneer je twijfelt over de kleur voor een tijdloze look met standaard kleuren zoals bijvoorbeeld wit, grijs of donkere kleuren. Zo ben je er zeker van dat de kleur na verloop van tijd niet gaat vervelen.

 

5. Scheurvorming op lange termijn

Doordat het spandoek strak gespannen staat, is scheurvorming op termijn niet uitgesloten. Op zich zijn scheurtjes niet hinderlijk en nauwelijks zichtbaar. Mogelijk scheuren ze wel verder. Eens je te maken krijgt met grote zichtbare scheuren is je spanplafond aan vervanging toe. Heb je liever zo lang mogelijk geen scheurtjes in je plafond? Kies dan voor polyester. Ook is de laatste jaren de kwaliteit van de doeken al sterk verbeterd. Alleen bij heel oude en minder kwalitatieve spanplafonds is tegenwoordig scheurvorming mogelijk.

 

6. Niet recycleerbaar

Een spanplafond uit pvc is niet goed recycleerbaar. Dit los je op door te kiezen voor polyester. Dit materiaal is voor 90% recycleerbaar en dus een milieuvriendelijkere keuze.

 

7. Hoog prijskaartje

Voor een luxeplafond betaal je al wat meer. De prijs voor een spanplafond is gemiddeld  80 euro per vierkante meter (inclusief btw en plaatsing). Kies je voor een lichtdoorlatend plafond? Dan verdubbelt de prijs.

Als je goed voorbereid bent en een beetje voorzichtig, dan geniet je jarenlang van een luxueus spanplafond. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat van professionele plafondbouwers. Zo kan je prijzen vergelijken en tot 20% besparen op je budget.

spanplafond nadelen wit

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers