Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond reinigen

Vereist een spanplafond meer onderhoud dan een normaal plafond? Beide hou je met minimale inspanningen perfect proper. In dit artikel krijg je nuttige tips en een handig stappenplan om aan de slag te gaan. Zo hou je het spanplafond in jouw woning of kantoor in topconditie!

Ga snel naar: spanplafond reinigen of vervangen?stappenplantips proper spanplafond

 

Verschil per type spanplafond

Er bestaan 2 soorten spanplafonds: pvc spanplafonds en polyester spanplafonds. Elk van deze types vraagt een lichtjes andere aanpak op vlak van reiniging.

 

 • Pvc spanplafond

  Dit type is heel onderhoudsvriendelijk. Daarbij volstaat het afwassen met een zachte, vochtige doek en wat wasmiddel.

 

 • Polyester spanplafond

  Dit type is minder onderhoudsvriendelijk in vergelijking met een pvc spanplafond. Zeker wanneer het niet van een PU-laag voorzien is. Polyester spanplafonds zijn minder vochtwerend of afwasbaar. Dat komt door de sterk absorberende polyestervezels. Bevat de plafonddoek wel een PU-laag? Dan is het wel perfect afwasbaar.

 

Welk type spanplafond heb ik?

Weet je niet zeker welk type spanplafond je hebt? Vraag het dan na bij de plaatser van je spanplafond. Deze kan je doorgaans ook vertellen of en hoe je het kan reinigen. Je kan ook op een klein, onopvallend stukje van je plafond testen of het reinigen lukt. Is je plafond te sterk vervuild of verkleurd, dan kan je ervoor opteren het doek te vervangen door een nieuw, goed reinigbaar exemplaar.

 

Spanplafond reinigen of vervangen?

Vuil (vb. stof, rook of vet) hecht zich, net zoals op andere soorten plafonds, ook vast op spanplafonds. Het is perfect mogelijk om je spanplafond schoon te maken, maar soms is dat niet meer voldoende. Is je spanplafond ernstig vervuild en krijg je het vuil op geen enkele manier weggepoetst? Eerder dan te kiezen voor dure reinigingswerken loont het in deze situaties om te kiezen voor een nieuw spanplafond. Je kan dan meteen van de gelegenheid gebruik maken om de verlichting of elektrische bedrading te vervangen.

De huidige generatie spanplafonds is alvast duurzamer, benadert nog beter een gepleisterd plafond en is akoestisch kwalitatiever. Bovendien hoef je enkel het doek te vervangen. Het kader waar het doek aanhangt is meestal nog in goede staat en kan je dus gewoon hergebruiken. Je spanplafond vervangen kan op die manier dus snel en relatief goedkoop gebeuren. Interesse in een nieuw spanplafond? Een vakman helpt je met oplossingen op maat van jouw project. Vraag hier een vrijblijvende offerte.

 

Tip: laat je bij de plaatsing adviseren over het onderhoud

Vraag bij de plaatsing van je spanplafond advies voor het onderhoud aan de installateur. Deze kan je informeren over hoe vaak en op welke manier je het best reinigen. Zo ben je verzekerd van een correcte aanpak, aangepast aan jouw spanplafond.

 

reinigen spanplafond

 

Hoe spanplafond reinigen?

Voor het reinigen van je spanplafond hoef je geen speciale poetsproducten in huis te halen. Het volstaat om het te wassen met een droge doek of water. In het laatste geval werk je best volgens dit stappenplan:

 1. Maak het spanplafond stofvrij

  Vóór het reinigen moet je het spanplafond eerst stofvrij maken. Dat doe je met een droge doek, een microvezeldoek, een plumeau of een stofzuiger met zachte borstel. Werk je met een stofzuiger? Stel deze in op de laagste stand en hou minstens een aantal centimeters afstand. Anders kan je de plafonddoek scheuren of de spanning ervan verzwakken.

  Tip: kies voor verzorgingsproducten met antistatisch effect. Zo verwijder je de stofdeeltjes op het plafond effectief.

 2. Voorzie schoon water en reinigingsmiddel

  Een spanplafond maak je best schoon met water met een temperatuur van 37 à 38 °C (max. 40 °C). Voor een optimaal resultaat reinig je het spanplafond best meerdere keren na elkaar. Ververs het lauwe water na iedere schoonmaakbeurt.

  Tip: vermijd aggressieve kuisproducten en opteer eerder voor reinigingsmiddelen die je kan verdunnen met water of voor een spray. Daarnaast bestaan er producten op maat die je vindt in winkels voor doe-het-zelvers.

 3. Reinig het spanplafond

  Je kan het spanplafond nu reinigen met het mengsel van water en reinigingsmiddel. Oefen bij het reinigen van je spanplafond zo min mogelijk druk uit op de doek. De zachte stof of film is gevoelig voor scheuren en andere beschadigingen. Vermijd daarom ook scherp poetsgerief en draag bij voorkeur geen snijdende of priemende juwelen.

  Tip: ‘zacht’ is het toverwoord. Zorg voor zachte vodden en sponzen. De doek van het spanplafond is gevoelig voor krassen en scheuren.

 

Je spanplafond(s) langer proper houden?

 • Ventileer de woonruimte(s) dagelijks om aanslag te beperken, zeker als je binnenshuis rookt.
 • Haal stof en spinnenwebben weg met een plumeau of droge doek in plaats van een vochtige doek. Op die manier voorkom je vlekken.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers