Klimaatplafond: alle info & prijzen
In de zoektocht naar efficiënte en duurzame oplossingen om een aangenaam binnenklimaat te creëren, wint dit plafond aan populariteit. Met een klimaatplafond kan je ruimtes verwarmen, koelen en ventileren. In dit uitgebreide artikel lees je hoe zo’n plafond werkt, wat de voor- en nadelen zijn en bekijken we of het een geschikt systeem is voor elke woning.
Ga snel naar:
Voordelen & nadelen
Werking klimaatplafond
Klimaatplafonds prijs
Plaatsing klimaatplafond
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is een klimaatplafond?
Een klimaatplafond is een systeem dat je in het plafond van een gebouw laat installeren en waarmee je ruimtes kan verwarmen en koelen. Dit gebeurt door middel van buizen of leidingen. Net zoals bij traditionele vloerverwarming stroomt er koel of verwarmd water door het systeem. Maar wanneer is zo’n plafond een goede keuze?
- Nieuwbouw of grondige renovatie: een klimaatplafond is makkelijker te integreren tijdens de bouwfase van een woning, bedrijfspand, … Je kan ook kiezen voor dit systeem tijdens een ingrijpende energetische renovatie.
- Kantoorgebouwen: klimaatplafonds zorgen voor een comfortabele werkomgeving zonder tocht of geluidsoverlast. Deze klimaatsystemen gebruiken geen luchtverplaatsing om een aangename temperatuur te creëren. Zo is het systeem perfect om kantoorruimtes te verwarmen en ventileren.
- Openbare gebouwen: winkels, restaurants en hotels kunnen ook kiezen voor de esthetische voordelen van een klimaatplafond. De verwarmingsbuizen zitten bedekt boven het plafond, waardoor je geen zichtbare radiatoren hebt. Het is een ideaal systeem om een aangenaam binnenklimaat te creëren.
Wil je een klimaatplafond voor jouw bouwproject? Ontdek alles over dit systeem en ontvang verschillende voorstellen van erkende installateurs via onze offertedienst.
Voordelen & nadelen
Een klimaatplafond is een modern verwarmingssysteem dat je niet zo vaak in bestaande woningen ziet. Toch is het een veelzijdig systeem om je gebouw te verwarmen of te koelen. We sommen graag de voor- en nadelen op:
Voordelen klimaatplafond
- Comfort: klimaatplafonds zorgen voor een gelijkmatige verdeling van warmte en koelte. Zo geniet je van een zeer comfortabel binnenklimaat zonder tocht of temperatuurverschillen.
- Energie-efficiëntie: het systeem werkt op lage temperatuurverwarming en meestal samen met een warmtepomp. Hierdoor verlaag je de energiekosten.
- Onzichtbaar systeem: je merkt bijna niets van een werkend klimaatplafond. Hiermee krijg je zonder enige overlast een gezonde en zuurstofrijke lucht in je huis of kantoor. Ook de geluidloze werking draagt bij tot een rustige leefomgeving.
- Esthetiek: klimaatplafonds zijn onzichtbaar geïntegreerd in je plafond, wat resulteert in een strak en modern uitzicht zonder zichtbare radiatoren of airco-units.
Nadelen klimaatplafond
- Hoge installatiekosten: de aankoopprijs en arbeidskosten voor een klimaatplafond liggen hoger dan voor een ander verwarmingssysteem.
- Complexiteit: de installatie vereist professionele kennis en ervaring. De installatietijd kan langer duren dan andere systemen en je zal aanpassingen moeten doen bij bestaande gebouwen.
- Voornamelijk bijverwarming: in sommige situaties kan je een klimaatplafond niet als enige verwarming installeren. Dit komt vaak door beperkte ruimte of een slechte isolatie van het gebouw.
Werking van een klimaatplafond
Een ruimte verwarmen of verkoelen via het plafond kan je een beetje vergelijken met de werking van vloerverwarming. Je hebt ook een warmtebron nodig zoals een warmtepomp of gasketel, maar het systeem geeft zijn warmte af via buizen die je in het plafond installeert.
STAP 1: temperatuur kiezen
Via een gascondensatieketel of warmtepomp verwarm je het water tot de gekozen temperatuur. Dit doe je aan de hand van een thermostaat. Als het water de juiste temperatuur heeft, pompt het verwarmingssysteem het warme water door de leidingen.
STAP 2: water naar kunststof leidingen
Het water vindt zijn weg naar de stralingspanelen in het plafond. De watervoerende klimaatelementen geven de warmte af aan de ruimte en zorgen voor een gelijkmatige temperatuur. Het volledige plafond werkt dus als een afgifte-systeem.
STAP 3: ruimte verwarmen/verkoelen
Je koelt of verwarmt de ruimte zonder luchtbeweging. De temperatuurverandering komt door middel van straling, waardoor de onderdelen smaller zijn dan bij een traditionele verwarming. Hierdoor heb je minder opbouwhoogte nodig om je woning op een duurzame manier te verwarmen of te koelen. Door deze handige werking kan je ook kleinere luchtkanalen installeren om je ruimte te ventileren.
Klimaatplafond prijs
Net als de werking kan je ook de prijzen vergelijken met vloerverwarming. De gemiddelde prijs voor zo’n verwarmingssysteem in het plafond is € 30 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten variëren uiteraard van specialist tot specialist en per type project. Vergelijk zeker meerdere offertes vooraleer je een klimaatplafond laat plaatsen.
Benieuwd naar de exacte prijs voor je klimaatplafond? Contacteer ervaren bedrijven en ontvang verschillende adviezen en prijsvoorstellen voor jouw project. Zo kan je gericht vergelijken en kiezen voor het beste project voor jouw woning of kantoor. Start je aanvraag hier.
Plaatsing klimaatplafond
De plaatsing van een klimaatplafond hangt af van het type, maar de meeste stappen gebeuren op dezelfde manier. Een expert gaat als volgt te werk:
-
Locatie bepalen
Een klimaatplafond kan je laten plaatsen in een slaapkamer, kantoor of zelfs een tandartspraktijk. Een expert kan het systeem in elke ruimte installeren om een comfortabel binnenklimaat te creëren. Kies je voor 1 ruimte of wil je een klimaatplafond overal als hoofdverwarming?
-
Systeem kiezen
Je hebt keuze uit een aantal systemen voor je plafond. Zo kan je gaan voor een gipsplaat en droog systeem of een nat systeem. Bij een gipsplaatsysteem zitten de buizen verwerkt in een plaat. Bij een nat systeem laat je de buizen in een vloeibare laag of bezetting afwerken.
-
Klimaatplafond plaatsen
De plaatsing verschilt naargelang het gekozen systeem. Via klikrails of platen installeert een expert de verwarmingsbuizen aan het plafond. Daarna kan je het plafond laten afwerken met een pleisterlaag. Je kan hierna de afwerkingslaag kiezen waarmee je het systeem onzichtbaar maakt.
-
Verwarmingssysteem starten
Als de installateur alle onderdelen heeft geplaatst en de afwerking staat op punt, kan je het systeem voor de eerste keer inschakelen. Je voelt na een kwartier al een ideale temperatuur. Nu kan je genieten van een aangename ruimte in de winter én de zomer!
Belangrijke aandachtspunten
Waar moet je nog aan denken als je een klimaatplafond laat installeren? Met deze zaken in het achterhoofd kan je voor het beste systeem kiezen:
- Warmtepomp: een klimaatplafond functioneert alleen als afgifte-systeem, waardoor je sowieso een warmtepomp of gasketel nodig hebt om het cv-water te verwarmen. Een warmtepomp is de beste keuze omdat je zo het cv-water duurzaam kan verwarmen én koelen.
- Opbouwhoogte: in tegenstelling tot een traditioneel systeem heb je minder opbouwhoogte nodig voor de verwarmingsbuizen en andere luchtkanalen. Zo bespaar je ruimte in je woning of bedrijf.
- Onderhoud: klimaatplafonds zijn een onderhoudsarm systeem. Ze vragen weinig tot geen onderhoud om voor lange tijd goed te functioneren. Laat ze wel elke 5 jaar laten reinigen door een specialist om vuil en schade te voorkomen.
- Alternatieven: wil je extra geluidsisolatie aan het plafond? Een akoestisch klimaatplafond kan je zeker laten installeren. Als je op zoek bent naar een goedkopere variant, dan kies je voor een infrarood plafondverwarming. Hiermee kan je geen ruimtes koelen, maar enkel verwarmen met infrarood stralen.
Is een klimaatplafond geschikt voor mijn woning?
In principe kan je overal een klimaatplafond laten installeren. Voor een bestaande woning is het zeker een grondige renovatie, maar je geniet daarna van een onzichtbaar en milieuvriendelijk klimaatsysteem. Het is ideaal om ruimte in je woning of bedrijf te besparen en op een geruisloze manier je gebouw te koelen in de zomer.
Kies je binnenkort voor een klimaatplafond? Lijkt dit verwarmingssysteem perfect voor jouw woning of kantoor? Vraag dan snel en eenvoudig advies bij meerdere bedrijven. Dat kan je op een makkelijke manier doen door onderstaand formulier in te vullen: