Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond of systeemplafond: wat kies ik?

Systeemplafonds zijn bijna niet weg te denken uit kantoorpanden, ziekenhuizen, scholen, … Maar wist je dat zo’n plafond ook in woningen een goede keuze kan zijn? Wanneer is dat het geval? En wanneer ga je beter voor een spanplafond? In dit artikel wegen we beide opties tegen elkaar af!

Ga snel naar:
OPTIE 1: spanplafond plaatsen
OPTIE 2: systeemplafond plaatsen
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Vraag jouw offertes aan!

 

 

TIP: kies altijd voor een expert!

Of je nu kiest voor een spanplafond of systeemplafond, de plaatsing laat je best over aan een ervaren specialist. Zo weet je zeker dat de installatie goed verloopt, geniet je van gericht advies, … Een kort overzicht met de voornaamste voordelen:

 • Gericht advies: welk plafond kies je en hoe pas je deze best toe? Wat zijn al je opties? Een specialist is volledig op de hoogte en begeleidt je van aanvraag tot plaatsing.
 • Vlotte plaatsing: een spanplafond of systeemplafond plaatsen is een complexe klus die je best overlaat aan een expert. Die voert zulke projecten dagelijks uit en weet precies wat die doet.
 • Hoogwaardige materialen: vakmensen gebruiken alleen kwalitatieve materialen, waardoor je zeker bent van een mooi eindresultaat voor de lange termijn. Ook kan zo’n expert deze materialen voor een lagere prijs inkopen.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je het werk over aan een vakbedrijf? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% op de arbeids- en materiaalkosten. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je huis minstens 10 jaar oud moet zijn.

Op zoek naar een vakbedrijf voor je project? Maak dan vrijblijvend gebruik van onze offerteservice. Je geniet zo van gericht advies, eerlijke prijzen en het plafond van je dromen! Start je aanvraag hier.

 

OPTIE 1: spanplafond plaatsen

waarom spanplafond kiezen

Een spanplafond is een alternatief voor een standaard gyproc plafond. Het gaat om op maat gemaakte doeken die je via profielen op de aangrenzende wanden aan je plafond kan bevestigen. Je geniet zo van een strak eindresultaat, waarbij de profielen achteraf niet meer zichtbaar zijn. Verder is zo’n spanplafond snel en zonder stof te plaatsen door 1 expert, is het makkelijk te onderhouden, … Er zijn 2 soorten:

 • PVC spanplafond: zo’n plafond staat bekend als een warm spanplafond. Dit doek moet je verwarmen tot 40 à 45 graden voor een correcte plaatsing. Dit gebeurt met behulp van een hittekanon. Verder is zo’n spanplafond makkelijk te demonteren en is het 100% vormvast.
 • Polyester spanplafond: een doek van polyester valt direct te plaatsen onder je bestaande plafond, zonder dat je deze moet opwarmen. Hierdoor staat zo’n afwerking bekend als een koud spanplafond. Daarnaast heeft zo’n spanplafond een wafelstructuur, waardoor kleur beter intrekt en een bedrukking beter tot zijn recht komt. Dit is dus de beste optie als je iets creatiefs wil doen met je plafond.

 

Voor- en nadelen spanplafond (vs. systeemplafond)

 

Voordelen spanplafond (vs. systeemplafond)

 • Snellere plaatsing: een spanplafond is op 1 dag te plaatsen. Hierdoor ben je minder geld kwijt aan arbeidskosten dan bij een systeemplafond.
 • 1 vakspecialist: spanplafonds zijn zo eenvoudig om te plaatsen dat er maar 1 expert voor nodig is. Dit in tegenstelling tot systeemplafonds, waar veel meer bij komt kijken.
 • Verschillende designs: je kan alle kanten op met een spanplafond. Denk aan verschillende kleuren, meerdere mogelijke materialen en bedrukkingen, … Daarnaast heb je de optie uit een matte of juist gladde afwerking. Voor ieder wat wils!
 • Zonder stof: een spanplafond bevestig je onder je bestaande plafond. Hierdoor komen er geen breekwerken bij kijken en is het project zonder stof en rommel af te ronden. Voor een systeemplafond moet de ruimte worden ontruimd en zijn er wel breekwerken vereist.

 

Nadelen spanplafond (vs. systeemplafond)

 • Minder aanpasbaar na plaatsing: sommige spanplafonds zijn compleet te demonteren en opnieuw te plaatsen, maar aangemaakte gaten in het spandoek (bv. voor verlichting) zijn niet terug te draaien. Bij een systeemplafond is dit makkelijker, aangezien deze is opgebouwd uit meerdere losse platen.
 • Geen thermische isolatie: er zijn duurdere soorten spanplafonds die bv. de akoestiek in ruimtes verbeteren, maar op thermisch vlak ben je altijd beter af met een systeemplafond. Deze staan bekend om hun isolatiewaarde en brandwerendheid.
 • Prijzig: een spanplafond is flink prijziger dan een systeemplafond. Hierdoor loopt de kostprijs snel op als je een grotere ruimte wil opknappen.

 

Prijs spanplafond

Kies je voor een standaard spanplafond? Dan mag je uitgaan van € 70 à 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Afhankelijk van het type kan die prijs echter oplopen. Enkele richtprijzen per uitvoering:

Soort spanplafondRichtprijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard spanplafond (pvc of polyester)± €70 à €90
Akoestisch spanplafond± €100 à €150
Spanplafond met print± €90 à €100
Lichtdoorlatend spanplafond± €130 à €160
Anti-bacterieel spanplafond± €100 à €200

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs hangt helemaal af van je woonsituatie, je wensen en de gekozen expert. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor jouw project? Maak dan gebruik van de offerteservice van Solvari. Vergelijk nu vakmensen actief in je buurt.

 


OPTIE 2: systeemplafond plaatsen

waarom systeemplafond kiezen

Dit soort plafonds zie je vooral in kantoorpanden, ziekenhuizen, horecagelegenheden, … Het is een erg praktische oplossing voor grotere ruimtes. Zo kan je bv. bekabeling, luchtkanalen, … netjes wegwerken achter zo’n plafond, maar kan je er later ook nog bij voor onderhoud of reparaties. Doorgaans bestaat een onderscheid tussen 4 soorten. Een kort overzicht:

 • Bandraster systeemplafond: hierbij gaat het om een opbouw van brede bandrasterprofielen, enkele smallere profielen en de uiteindelijke plafondpanelen. Zo’n soort plafond is ideaal als je de ruimte met binnenwanden wil opsplitsen. De wanden zijn dan direct aan het plafond te bevestigen langs de bandraster. Je ziet het dus veel in grote kantoorpanden met meerdere vergaderruimtes.
 • Inleg systeemplafond: bij een inlegsysteem liggen de systeemplafondplaten op simpele T-profielen. Perfect voor een strak ogend plafond waarbij zichtbare profielen geen probleem zijn.
 • Doorzak systeemplafond: wil je een 3D-effect creëren in je systeemplafond? Kies dan voor een doorzaksysteem. Hierbij hangen de platen over het profiel heen en blijft er een beetje verticale ruimte over tussen het profiel en de systeemplaten. Dit laat zo’n plafond wat speelser ogen.
 • Verdekt systeemplafond: dit is het enige type systeemplafond waarbij de profielen niet zichtbaar zijn. Dit zorgt voor een strakker eindresultaat. Tegelijkertijd kunnen de panelen nog nét zo makkelijk worden verwijderd, bv. als je boven het plafond moet zijn voor onderhoud.

 

Voor- en nadelen systeemplafond (vs. spanplafond)

 

Voordelen systeemplafond (vs. spanplafond)

 • Te verwijderen na plaatsing: de aparte panelen van een systeemplafond zijn makkelijk los te maken. Zo kan je vlot bij de ruimte boven je plafond, zonder deze compleet te moeten demonteren. Ook is dit soort plafonds goed te herstellen bij beschadigingen of lekkage.
 • Budgetvriendelijk: doorgaans zijn er 2 redenen waarom mensen voor een systeemplafond kiezen. Het is praktisch én bovenal budgetvriendelijk. Ideaal dus voor kantoorpanden, scholen, … en andere grotere gebouwen. Ook is het zeker een optie voor woningen, maar op dat vlak is het minder courant.
 • Brandwerend: zo’n plafond vertraagt vuur lang genoeg zodat je de ruimte kan ontvluchten. Hoe brandwerend zo’n plafond is, hangt af van het materiaal van de plafondplaten. Doorgaans zijn systeemplafonds geclassificeerd als REI30 en kunnen ze brand tot 30 minuten lang vertragen.
 • Meerdere materialen: voor de platen van je systeemplafond heb je de keuze uit materialen als gips, steenwol, hardmineraal of zachtmineraal. Elk van deze opties varieert op vlak van thermische en akoestische isolatiewaarde, brandwerendheid, … Benieuwd naar de beste optie voor jouw project? Een specialist vertelt je graag meer!
 • Thermische en akoestische isolatie: systeemplafonds staan bekend om hun uitstekende thermische én akoestische isolatiewaarde. Zo bespaar je op je energiekosten en heb je minder last van galm, geluid van buiten, … Voor een spanplafond kan je ook kiezen voor een akoestische variant, maar die zal een stuk duurder zijn. Op thermisch vlak is een systeemplafond altijd beter.

 

Nadelen systeemplafond (vs. spanplafond)

 • Meer arbeid: een systeemplafond plaatsen kost veel tijd en moeite. Daarnaast moet de desbetreffende ruimte helemaal leeg zijn, heb je een verrijdbare stelling nodig en laat je het werk altijd door meerdere experts verrichten. Een stuk complexer dan bij een spanplafond dus.
 • Stoffigere plaatsing: waar je bij een spanplafond gewoon over het bestaande plafond heen kan werken, is dit niet zo bij een systeemplafond. Als gevolg zal de ruimte een stuk viezer zijn na de plaatsing van je systeemplaten.
 • Minder luxueuze uitstraling: systeemplafonds zijn vooral praktisch. Ook al zijn er meerdere materialen om uit te kiezen, heb je op esthetisch vlak meer vrijheid met een spanplafond.

 

Prijs systeemplafond

Een systeemplafond kan je al laten plaatsen voor € 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Een stuk goedkoper dan een spanplafond dus. Wel kan dit nog enigszins variëren per project. Hierbij spelen factoren als de totale oppervlakte, de hoeveelheid werk, gekozen materialen, … een belangrijke rol.

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Wil je precies weten hoeveel een systeemplafond zou kosten voor jouw bedrijfspand of woning? Vergelijk dan offertes via Solvari. Zo geniet je van gericht advies & prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 


CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Kies je nu voor een spanplafond of een systeemplafond? Wat zijn de grootste verschillen? Dit is helemaal afhankelijk van je situatie, je wensen en je budget. Let in ieder geval op de volgende factoren:

 • Uitstraling: een spanplafond heeft doorgaans een strakkere en luxueuzere uitstraling. Dit is 1 van de belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen. Ben je echter op zoek naar iets anders of is de ruimte aan de grote kant en wil je een plafond zonder naden? Dan kan een systeemplafond ook erg mooi zijn. Bijvoorbeeld met unieke verlichting, hoogteverschillen tussen panelen, …
 • Budget: systeemplafonds zijn een stuk goedkoper dan spanplafonds. Vooral voor grotere ruimtes wordt hier dus vaak voor gekozen, aangezien de totale kostprijs anders snel oploopt. Wel kan je de kosten van een spanplafond nog verlagen door samen te werken met een expert. Je komt dan in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6%.
 • Plaatsing: de montage van een spanplafond verloopt veel sneller dan voor een systeemplafond. En ook nog eens zonder rommel en breekwerk! Hou er wel rekening mee dat de doek voor een spanplafond doorgaans een maximale overspanning heeft en je er dus meerdere nodig hebt voor grotere ruimtes. Hoe groter de ruimte, hoe moeilijker het is om een naadloos eindresultaat te krijgen!
 • Functionaliteiten: op functioneel vlak springt een systeemplafond boven de alternatieven uit. Zo is het brandwerend, geniet je van een hoge thermische én akoestische isolatiewaarde én is de ruimte boven het plafond makkelijk te bereiken voor onderhoud en reparaties. Een spanplafond kies je dan weer vooral vanwege de stijlvolle uitstraling en de vele esthetische mogelijkheden.

 

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers